Haartips

 

 

 

 

 

 

 

 

Haarverzorging is een must voor iedereen die graag met een goed kapsel naar voren wil komen.
Last van droog haar, vet haar, pluizig haar, beschadigd haar of enige andere vorm van haar problemen?
Hier een paar tips op een rijtje om het haar een betere voeding te geven.
Het resultaat? Een mooie bos haar voor iedere dag!

Droog haar / Weerbarstig haar

Gezond haar heeft een mooie gladde structuur. De schubben zijn gesloten en de verhoudingen tussen de opbouw (o.a lipiden en proteïnen) zijn optimaal. Interne en externe oorzaken kunnen de conditie van het haar en de hoofdhuid verstoren. Hierdoor gaan de haarschubben openstaan en voelt het stroef aan. Tevens ontstaat er een verminderde weerstand en wordt het haar dof. Droog haar bevat minder vocht en talg. De verschillende gradaties waarin dit gebeurt vragen om een persoonlijke aanpak.
Droog en weerbarstig haar heeft een grove structuur en voelt hard en stug aan. De grove schubbenlaag zorgt ervoor dat het opname vermogen minimaal is zodat het haar niet soepel kan worden.

Krullend haar

De een loopt ermee weg, de ander niet: krullend haar. Toch heeft krullend haar een hele specifieke verzorging nodig. Krullend haar heeft namelijk een onregelmatige structuur en de vorm van de krul is weinig constant. Het ziet er over het algemeen droog en dof uit. Door de luchtvochtigheid is het haar moeilijk in bedwang te houden en kan het gaan pluizen. Belangrijk is om krullen te voeden, verzachten en verzorgen zodat een mooie soepele krultekening kan ontstaan.

Verzwakt haar

Het haar bestaat uit cellen die als bouwstenen aan elkaar vastzitten. Door invloeden van buitenaf kunnen deze bouwstenen echter zwakker worden, waardoor interne leegten ontstaan in het haar. Het haar wordt zwak, poreus en breekbaar. Belangrijk is die verzorging te vinden die het haar weerstand, stevigheid, elasticiteit en kracht geeft.
Vraag onze haarexperts om advies.

Fijn en futloos haar

Fijn haar ontstaat van nature. Bij de aanmaak van de haarcellen wordt er minder interne structuur aangemaakt dan bij normaal tot dik haar. Deze interne structuur is verantwoordelijk voor stevigheid en houdbaarheid. Daarnaast is de doorsnede van het haar dunner. Het gevolg is slap en futloos haar dat moeilijk in model te brengen en te houden is.

Gekleurd haar en highlights

Gekleurd haar dient met zorg behandeld te worden. Het ingebrachte kleurpigment kan bij onvoldoende bescherming vervagen. Tevens is een optimale glans noodzakelijk, hierdoor zullen zelfs de diepst gelegen pigmenten de kleur reflecteren.

Gevoelige hoofdhuid

De opperhuid vormt een bescherming tegen negatieve invloeden van buitenaf. Deze bescherming hangt af van het natuurlijk evenwicht van de hoofdhuid. Wanneer de hoofdhuid gevoelig en/of geïrriteerd is, neemt de bescherming af. De oorzaken die de hoofdhuid uit evenwicht kunnen brengen zijn talrijk en kunnen van externe of interne aard zijn.

Hoofdhuidproblemen Roos

De aanmaak van nieuwe huidcellen vindt plaats in de basale kiemlaag, de onderste laag van de lederhuid. Het duurt ongeveer 21 tot 28 dagen tot de nieuwe cel de oppervlakte van de opperhuid heeft bereikt om vervolgens los te laten. De cellen zijn niet zichtbaar. Roos wordt veroorzaakt door een micro-organisme. Dit organisme bevindt zich op iedere gezonde hoofdhuid maar kan door interne of externe invloeden toenemen tot wel 75% van de normale microflora. Is dit het geval dan wordt het
celdelingproces versnelt. De cellen komen zichtbaar aan de oppervlakte in de vorm van schilfertjes.

Hoofdhuidproblemen Vet

Mooi glanzend haar hangt voor een groot gedeelte af van het goed functioneren van de talgklieren. Deze klieren scheiden een vetachtige substantie af, ook wel sebum genoemd. Dit sebum vermengt zich met de afscheiding die de zweetklieren voortbrengen. Samen vormen zij de zuurmantel die de huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Soms wordt de toevoer van sebum verhoogd. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals:

– hormonale veranderingen
– verkeerde leefgewoonte
– niet aangepaste haarverzorgingsproducten
10% meer toevoer van serum zorgt er al voor dat huid en haren vet worden. Het haar wordt zwaar, plakkerig, heeft weinig of geen volume, wordt onhandelbaar en de huid kan geïrriteerd raken.

Zon bescherming

Zon, zee en (chloor) water kunnen een negatieve invloed op het haar hebben. De zon activeert de vrije radicalen die de structuur van het haar aantasten. Het haar wordt droog en broos. Zout uit zeewater doet het haar zwellen en maakt het haar poreus. Zodoende droogt de oppervlakte van het haar uit en kan kleur vervagen. Chloorwater bevat koperdeeltjes, hierdoor wordt haar poreus en kan het gaan oxideren. Het resultaat is dat het haar een matte tint krijgt.